O nas / Kontakt

Gospodarstwo ekologiczne leży w dolinie Pasłęki, na kolonii wsi Włodowo. W gospodarstwie działa kaszarnia do produkcji kaszy gryczanej. Kasza gryczana jest bez glifosatu i bez glutenu. Z gotowej kaszy produkowana jest mąka gryczana. Uprawy zbóż i warzyw prowadzone są w sposób tradycyjny, bez użycia środków chemicznych zgodnie z zasadami rolnictwa ekologicznego (staramy się też siać zgodnie z kalendarzem biodynamicznym). Małe stado kur zapewnia codziennie świeże jajka. Produkty można kupić bezpośrednio w ramach rolniczego handlu detalicznego. Więcej: TUTAJ

Gryka jest uprawiana w sposób tradycyjny, bez użycia pestycydów, herbicydów (w tym glifosatu) i innych chemikaliów, w tym do nawożenia

Każdy etap uprawy i przetworzenia gryki na kaszę w naszej kaszarni jest pod naszą kontrolą

Nie magazynujemy kaszy. Produkcja jest robiona na bieżąco wraz z zamówieniami. Świeża kasza.

Nie uprawiamy zbóż glutenowych. W procesie przygotowywania kaszy usuwamy z gryki ewentualne glutenowe samosiejki.

Kasza jest produkowana z suchej gryki – poniżej 15 %

Kasza jest produkowana z najświeższej gryki czyli ostatniego zbioru

Kasza jest staranie wyselekcjonowana (w tym ręczne sito – przetak) i nie zawiera nieobłuszczonych ziaren gryki

Okolica charakteryzuje się czystym powietrzem, dookoła są lasy i pola w ekologii lub są uprawiane bez chemii, więc nie ma zagrożenia zanieczyszczeń od sąsiadów

Biała kasza gryczana jest produktem nieprzetworzonym, nie jest „zniszczona” w procesie prażenia, zawiera wszystko co dała natura

Dla klientów dbających o ślad węglowy zakup u producenta redukuje ślad węglowy o wszystkie dalsze ogniwa: przetwórców, transportu i handlu 

Używamy kartonów głównie z recyklingu – chronimy drzewa

Czas wysyłki zobacz TUTAJ

Kontakt

Marcin Majewski

kaszarnia21@gmail.com

Tel.: 796259634

Włodowo 21

11-008 Świątki